Geef je over aan je eigen muzikale verleden.

In samenwerking met Simon Fraser University

  • In samenwerking met

    Simon Fraser University
  • Jaar

    2017

  • Expertise

    Concept ontwikkeling
    Product ontwerp
    Interactie ontwerp
    Prototype ontwikkeling

  • Vaardigheden

    CAD ontwerp
    Mechanisch ontwerp
    CNC-frezen
    Lasersnijden

  • Status

    Lopend

In veel opzichten leven we in een wegwerpmaatschappij. Of het nou gaat om niet-te-repareren smartphones of fast-fashion met z’n mode die maar één seizoen relevant is; onze relatie tot de producten om ons heen is vaak tijdelijk. Hoe ontwerpen we producten die lang relevant blijven in de levens van mensen en mogelijk zelf waardevoller worden over tijd? Dit is de vraag die twee onderzoekers van Simon Fraser University in Vancouver, Canada stelden.

Olly is het resultaat van een onderzoeksproject naar ‘Unaware objects’. Deze apparaten functioneren onafhankelijk van gebruikersinput en zijn zich daarmee ‘onbewust’ van de wensen van de gebruiker. Wat kunnen we leren van de omgang van mensen met apparaten die in eerste instantie onwetend een simpele rol vervullen?

Olly is een muziekspeler die gekoppeld is met het Spotify-account van zijn gebruiker. Een paar keer per week besluit Olly op een willekeurig moment om een nummer uit het verleden aan te bieden. Dit laat hij weten door z’n middelste schijf langzaam te laten roteren. De snelheid waarmee de schijf draait is een indicatie voor de ‘leeftijd’ van het gekozen nummer; hoe langer geleden beluisterd hoe langzamer de rotatie. Als je het nummer wilt beluisteren moet je gebruiker de beweging van de schijf versnellen door er een draai aan te geven. Dit moet je doen binnen 20 rotaties want daarna stopt Olly met het aanbieden van het nummer en is je kans voorbij.

De vorm van Olly is zo ontworpen dat het in veel verschillende oriëntaties z’n plek kan vinden binnen jouw inrichting. Het idee is dat Olly na jaren van gebruik steeds onderdeel kan blijven van z’n wisselende omgeving; liggend, staand of in combinatie met andere objecten.

Gerelateerde links

Procesoverzicht

  • 1st prototype

    First working prototype of Olly in 2015
  • 1st prototype

    Top view of the first prototype. You can see the grain in the mahogany when it's out of alignment, a clear indication of movement.
  • 1st prototype

    Mahogany veneer was used for this prototype. While not being the most durable, it gave us the rich warmth that mahogany has.
  • 3rd prototype

    A thick sandwich of aluminium and boat-grade mahogany prevents Olly from warping over many years of use.
  • 3rd prototype

    Olly situated in a living room environment. Since it's only active for a couple a times per week it should fit nicely with its environment while idle.
    © 2019 Sandbox studio.